maandag 17 oktober 2022

Success Story: Bernachon Chocolats

Bijgewerkt: maandag 17 oktober 2022

Het familiebedrijf Bernachon, opgericht door Maurice Bernachon in 1953, maakt al drie generaties lang uitzonderlijke chocolade in het hart van de Franse stad Lyon. De hoogwaardige kwaliteit chocolade heeft het familiebedrijf wereldberoemd gemaakt en toonaangevend binnen de ambachtelijke chocoladewereld. Net als de kwaliteit van de chocolade worden ook de kernwaarden van het familiebedrijf generatie op generatie in stand gehouden; vrijgevigheid, vriendelijkheid en traditie staan voorop binnen het bedrijf. Trouw blijven aan de kernwaarden wordt gewaardeerd, zo blijkt uit het loyale Bernachon team waarvan verschillende werknemers al meer dan 30 jaar trouw zijn aan het Franse merk.

Het is nu de beurt aan de derde generatie, de drie kinderen van Françoise (Bocuse) en Jean-Jacques Bernachon, om de tradities in stand te houden en de passie voor chocolade voort te zetten. Phillipe, Stéphanie en Candice, opgegroeid met deze kernwaarden en unieke kennis, slagen hier uitstekend in. De reputatie van Bernachon verstrekt inmiddels ver buiten Frankrijk en de vraag naar chocolade blijft groeien, ook buiten Europa. Bernachon draagt sinds 2017 met trots het EPV-label (Living Heritage Company / Levend Erfgoed Bedrijf): een teken van erkenning van de Franse staat als beloning voor de uitmuntendheid van traditionele vaardigheden.

We zijn er bij Lareka dan ook enorm trots op dat de chocoladerepen van Bernachon, allen geproduceerd via het bean-to-bar principe, verpakt worden met de BTB25 verpakkingsmachine. Bijna twee jaar geleden werd de machine geinstalleerd in Lyon en het leek ons daarom een geschikt moment om de 6e editie van Success Stories te wijden aan Bernachon.

Wat is Bernachon’s signatuur chocoladereep? En hoe is deze verpakt?

We hebben een selectie van zo’n 44 verschillende smaken chocoladerepen die het gehele jaar beschikbaar zijn. Verder introduceren we jaarlijks verschillende seizoensgebonden en andere speciale uitgaven in beperkte oplages.

Als we er dan toch één moeten selecteren uit deze brede selectie dan is het hoogstwaarschijnlijk de “Mendiant”. Deze chocoladereep is de perfecte representatie van hoe diepgewortelde “Bernachon tradities” vandaag de dag nog steeds enorm gewaardeerd worden, ondanks de veranderingen in tijd en smaak die hebben plaatsgevonden. Een andere kanshebber die steeds populairder wordt is de “Bernachoc-bar”, geproduceerd met onze zelfgemaakte hazelnootpasta en geroosterde hazelnoot. Deze reep is kenmerkend voor Bernachon’s vernieuwde assortiment.

De verpakkingen van de repen zijn gericht op voortschrijdende duurzaamheid en het verminderen van plastic in verpakkingen. De transparante folie is daarom van Bi-OPP (bioplastic) en de banderol is van karton. Een transparante verpakking is voor ons uiterst belangrijk omdat het product op deze manier zichzelf verkoopt.

Welke reep heeft de mooiste verpakking?

Alle repen zijn verpakt in dezelfde materialen en een overeenkomend design. Zoals al vermeld in bovenstaande vraag, door de transparante verpakking “verkoopt de reep zichzelf”. Onze keuze voor een transparante verpakking komt voort uit het idee dat consumenten de winkel bezoeken om de chocolade te kunnen zien voor aankoop. Door alle repen weer te geven in een chique duurzame transparante verpakking met het Bernachon logo in strooidruk, met als tweede laag een chique minimalistische kartonnen banderol, slagen we er in de enorme diversiteit aan toppings en smaken weer te geven en tegelijkertijd een verpakking te hebben die aansluit bij ons merk en onze visie.

Alle chocoladerepen met toppings worden “andersom” verpakt waarbij de toppings naar boven wijzen, terwijl de repen zonder toppings worden verpakt op de “normale” wijze.

Hoe houdt Bernachon zich bezig met duurzaamheid/duurzaam produceren?

De laatste jaren is duurzaamheid uitgegroeid tot een van onze top priotiteiten binnen Bernachon. De jongere generaties krijgen een steeds prominentere rol binnen het bedrijf, wat gepaard gaat met meer focus op duurzaamheid, in zowel de productie, samenwerkingen en verpakkingen. In elk nieuw project staat duurzaamheid hoog in het vaandel, zo ook bij onze pas gerenoveerde winkel in Lyon en het bijbehorende restaurant. Wat betreft de verpakkingen, deze niet niet alleen duurzaam, maar ook uitsluitend afkomstig van lokale bedrijven omdat we ons steentje bij willen.

Welke veranderingen heeft de BTB25 binnen Bernachon teweeggebracht?

De aankoop van de BTB25 heeft geleid tot enorme veranderingen binnen Bernachon. Allereerst op het gebied van efficientie. De verpakkingsmachine vermindert het probleem van het aantrekken en behouden van verpakkingspersoneel. De grootste slag qua efficientie wordt echter geslagen door het automatiseren van het handverpakken, een tijdrovende operatie die nu onnodig is geworden. Door efficenter te werk te gaan, blijft er meer tijd over om te besteden aan het ontwerpen en maken van vernieuwde producten op het gebied van smaak en duurzaamheid. Bij de aankoop van de machine was het kunnen draaien met duurzame materialen dan ook een vereiste. Daarnaast kunnen we door de machine gemakkelijker (grote) orders accepteren.

Geïnspireerd door het verhaal van Bernachon en wil je meer te weten komen over dit geweldige familiebedrijf? Klik hier voor meer informatie over Bernachon’s oorsprong, de doelen en visie van de chocolatier, het ruime assortiment, of om een bestelling te doen!