maandag 10 juli 2023

Success Stories: Jhonata Carvalho (Dengo)

Bijgewerkt: dinsdag 11 juli 2023

Een paar jaar geleden investeerde Dengo in een Lareka BTB25 verpakkingsmachine om het verpakkingsproces voor hun heerlijke chocoladerepen te verbeteren. Naarmate hun bedrijf floreerde en de volumes stegen, werd het duidelijk dat het tijd was om hun efficiëntie naar een hoger niveau te tillen met een geautomatiseerde invoerband en een hotmelt lijm systeem. Vandaag delen we vol enthousiasme het inspirerende verhaal van Dengo, een gewaardeerde klant met een opmerkelijke reis van groei en succes met onze BTB25 machine.

Ontstaan met het doel om de Braziliaanse cacao chain te verbeteren, en bovenal heerlijke, gezonde en duurzame chocolade te produceren. Dengo is zeer toegewijd aan het bouwen van een eerlijke toeleveringsketen van cacao. Binnen Dengo heerst de overtuiging dat er geen doel bereikt kan worden zolang de hoofdrolspelers in dit verhaal genegeerd worden; de cacaoboeren.

Zo’n twee jaar geleden is de eerste Dengo reep verpakt op een BTB25, sindsdien is er veel veranderd. In deze editie van Success Stories hebben we te maken met Jhonata Carvalho, onderhouds- en projectmanager binnen Dengo. Verbazing wekte Jhonata door de BTB25, met slechts twee dagen training, vrijwel volledig zelfstandig te installeren, wat niet eerder vertoond was. Het gebruiksgemak van de machine werd hiermee onderstreept, maar bovenal een geweldige prestatie van de persoon die vandaag 4 verpakkings-gerelateerde vragen beantwoord!

Wat is Dengo’s signatuur chocoladereep? En hoe is deze verpakt?
We hebben een signatuur chocoladereep die de ‘Golden Design Award’ ontving in 2020. De prijs is te danken aan het ontwerp van de reep. Het design van de reep is uniek en herkenbaar. Het speelse ontwerp tracht ‘kleur’ en ‘leven’ over te brengen op de consument, en vertelt het verhaal van de cacaoboeren in Brazilië. In de transitie naar automatisch verpakken moest dit ontwerp ietwat aangepast worden. Gezien de herkenbaarheid en aandacht besteed aan dit ontwerp wilden we zo min mogelijk aanpassen. In samenwerking met het Lareka-team is dit uitstekend verlopen en zijn er enkel minimale aanpassingen doorgevoerd om een strakke verpakking te garanderen. Naast het ontwerp van de reep worden we ook herkend door onze premium verpakkingen. Onze repen zijn verpakt in aluminium en een bewerkt ambachtelijk papieren label in envelop stijl.

Welke reep heeft de mooiste verpakking?
Ik ben fan van de Dengo verpakkingen, we hebben de mooiste verpakkingen van Brazilië. De klassieke envelop-verpakking vind ik persoonlijk mooier dan een flowpacked product. Wat betreft het design, onze kleurrijke en abstracte verpakking brengt energie en vertelt een verhaal. Het papieren label is van hoogwaardige kwaliteit, bevat reliëf, en is behoorlijk stevig. De verpakking bewijst dat duurzaamheid, minimalisme en rijk kleurgebruik goed samengaan.

Hoe houdt Dengo zich bezig met duurzaamheid/duurzaam produceren?
We hebben zeker een bepaalde manier waarop we kijken naar duurzaamheid en hebben dit dan ook geïmplementeerd in zowel onze verpakkingen als de manier van produceren. Momenteel werken we toe naar 100% plastic-vrije winkel. Momenteel zijn 98% van al onze verpakkingen, tasjes en andere commerciële materialen plastic-vrij. Het doel is om aan het einde van dit jaar op 100% te zitten.

Dengo is ontstaan uit de problemen die zich voordoen in de cacao chain: cacaoboeren worden uitgebuit en de grote bedrijven profiteren van de lage prijs die betaald wordt. Dengo’s doel is om het gemiddelde inkomen van kleine cacaoboeren in Brazilië te verhogen om zo bij te dragen aan een verbeterde en eerlijke cacao chain. Wij betalen onze cacaoboeren 80%-120% meer, waardoor deze boeren de middelen hebben om een kwalitatief beter product te leveren. Een win-win situatie dus.

Welke veranderingen heeft de BTB25 binnen Dengo teweeggebracht?
Dengo is ontstaan in 2017, met maar één winkel, en alles werd handmatig gedaan. In slechts twee jaar groeiden we naar 18 winkels. Er ontstonden problemen in de productie, we hadden niet voldoende capaciteit om al deze winkels van genoeg producten te voorzien. We concludeerden al snel dat we bepaalde processen moesten automatiseren, echter waakten we ervoor om deze transitie niet ten koste te laten gaan van het ambachtelijke aspect van onze producten. Zo was de verpakkingscapaciteit 800 repen per dag, wat werd gedaan door een team van 8 medewerkers. We wilden het aantal verpakkingsmedewerkers verminderen, de capaciteit verhogen, en de exclusiviteit van de reep en de verpakking behouden. Dit bleek een behoorlijke uitdaging, gezien vrijwel alle machines gericht zijn op grote productievolumes en zeer hoog in prijs waren. Totdat we jullie (Lareka) ontdekten, en leerden dat de BTB25 de geschikte machine is voor een ambachtelijke chocolatier als Dengo. Met de BTB25 is onze capaciteit 15x hoger geworden, en zijn er slechts 2 medewerkers nodig om de volledige capaciteit van de verpakkingsmachine te benutten. Daarnaast neemt de machine minimale ruimte in beslag, ideaal voor onze kleine productieruimte. We werden positief verrast door de gebruiksvriendelijkheid van de machine en het gemak en de snelheid waarin een formaatwissel gedaan kan worden.

De installatie van de machine, wat Lareka normaliter doet op locatie van de klant, werd belemmerd door de COVID-19 beperkingen voor internationaal reizen. Gelukkig heb ik tijdens mijn bezoek aan Lareka geleerd en meegekeken met de afname van de machine. Met deze kennis, en wat online support van Lareka, is het ons gelukt de machine zelfstandig te installeren. We gebruiken de BTB25 nu ongeveer twee jaar en zijn erg tevreden over Lareka en de kwaliteit en capaciteit van de verpakkingsmachine.

Geïnspireerd door het verhaal van Jhonata en wil je meer te weten komen over Dengo? Klik hier voor meer informatie over Dengo’s oorsprong, doelen, of een kijkje in het ruime assortiment van dit unieke Braziliaanse chocoladebedrijf.