woensdag 21 juli 2021

Success Stories: Pedro Araújo (Vinte Vinte | World of Wine)

Bijgewerkt: woensdag 21 juli 2021

Al ruim anderhalf jaar wordt het internationaal reizen en handelen belemmerd. Toch durfde hotelier, visionair en kunstliefhebber Adrian Bridge het aan om het grootste Europese toerismeproject van het afgelopen jaar (2020) te realiseren in het hartje van Porto: World of Wine. “Een verzameling van ervaringen” in de vorm van 6 musea, restaurants en winkels ondergebracht in 300 jaar oude pakhuizen die ooit werden gebruikt voor het bottelen van port. Binnen World of Wine kunnen bezoekers kennismaken met de wijn, culinaire kunst en cultuur van Portugal. 

Misschien wel hét hoogtepunt binnen World of Wine (WOW) is het chocolademuseum, genaamd ‘The Chocolate Story’. Gedurende deze experience maken bezoekers kennis met de wereld van chocolade. In de WOW-chocoladefabriek kan het gehele proces, van boon tot verpakte reep, van dichtbij gevolgd worden. Waarna er in het chocoladecafé kan worden genoten van een diversiteit aan heerlijke chocoladecreaties. 

De chocolade wordt geproduceerd voor het eigen chocolademerk ‘Vinte Vinte’. Deze ongebruikelijke naam betekent ‘Twintig Twintig’, en verwijst naast de geografische ligging van de zogenaamde cacaogordel: twintig graden ten noorden en twintig graden ten zuiden van de evenaar. Zowel de productie van de chocolade als het managen van ‘The Chocolate Story’ gebeurt onder leiding van directeur en meester-chocolademaker Pedro Araújo, ook wel “Dokter Boon” genoemd. Araújo reisde de wereld rond op zoek naar kennis over de teelt, oogst en verwerking van cacao. Na een geslaagde zoektocht is de chocolademeester huiswaarts gekeerd met het perfecte bean-to-bar recept in zijn bagage. 

Wat is je signatuur chocoladereep? En hoe is deze verpakt?

Dat is voor mij de 75% Nicaragua pure chocolade, die behoort tot de Cacao Intensity Collection. Deze reep is gemaakt met cacao uit een plantage in Noord-Nicaragua. Ik bezocht deze plantage tijdens mijn wereldreis op zoek naar informatie voor het chocolademuseum. De boeren op deze plantage leveren uitstekend werk. Ze fermenteren de bonen goed, en leveren constant hoge kwaliteit cacao. Het doel is overigens om alle plantages te bezoeken waarvan we ingrediënten importeren. 

De reep wordt verpakt met de Lareka BTB25 in een goud-bedrukte aluminium papier laminaat met een vrij dik papieren label. Voor elk van de vier collecties is een apart design ontworpen die past bij de samenstelling van de chocolade. Je kunt de collecties en bijbehorende verpakkingen bekijken op onze website.

Welke reep heeft de mooiste verpakking? 

Eerlijk waar, niet enkel omdat het ons eigen product is, maar ik ben een fan van de verpakkingen van onze ‘Fusion Collection’. Ik draai natuurlijk al eventjes mee in deze business, en heb door de jaren heen heel wat verschillende verpakkingen voorbij zien komen. Zo veel dat ik zelfs besloot er een verzameling van te maken. 

Waarom de Fusion Collection? De verpakkingen behorend tot deze collectie zijn vernieuwend, fris, ‘fun’ en bevatten felle kleuren. Mijn favoriet van deze collectie is de chili-reep. Verpakkingen als deze maken echt het verschil. De designs van al onze verpakkingen zijn ontworpen door een Portugese partner waar we al jaren mee samenwerken en nog steeds erg tevreden over zijn. Zij hebben ons enorm geholpen in het neerzetten van een sterk, onderscheidend merk.

 

Hoe houdt Vinte Vinte (WOW) zich bezig met duurzaamheid/duurzaam produceren? 

Duurzaamheid staat centraal binnen heel WOW. Hierbij focus ik me met name op de duurzaamheid van de handel en het promoten directe handel. We proberen bezoekers van ‘The Chocolate Story’ de belangen uit te leggen van directe handel met de cacaoboer. En hen te laten begrijpen waarom onze chocolade een hoge prijs heeft. Wij betalen de boeren waar we mee samenwerken de prijs die zij vragen voor hun cacao, niet de zogenaamde marktprijs en ook geen bulkprijs. Deze prijs ligt bijna drie keer hoger dan de cacao gebruikt voor ‘normale’ supermarkt-chocolade. 

Daarnaast zijn wij uiteraard een ‘bean-to-bar brand’. Ons gehele productieproces is ambachtelijk, de chocolade wordt dus niet volledig machinaal geproduceerd. De combinatie van de prijs en kwaliteit van onze ingrediënten gepaard met ons ambachtelijke productieproces resulteert in een relatief hoge verkoopprijs. Het is daarom aan ons om bezoekers ervan te overtuigen dat deze hoge prijs tevens een eerlijke prijs is. 

Mijn benadering hierin is erg lang vrij soft en optimistisch geweest. Ondertussen ben ik ervan overtuigd dat de meest efficiënte manier om deze boodschap over te brengen en het bewustzijn aan te wakkeren, is mensen zich verantwoordelijk te laten voelen voor hun consumentengedrag. Want denk je nu echt dat je een eerlijke prijs betaalt voor je chocolade als je 100g chocolade in de supermarkt koopt voor een euro. Dat jij als consument zo’n lage prijs betaalt voor je chocolade, betekent dat iemand anders in de ketting wordt uitgebuit, en je kan raden wie dat is. Cacaoboeren worden uitgebuit en (kind)slavernij bestaat, zeker ook op de cacaoplantages. En met deze kennis in het achterhoofd is het eigenlijk vrij simpel. Wil je niet bijdragen aan deze vorm van uitbuiting, stop dan met het kopen van goedkope chocolade van multinationals en koop ‘eerlijk’. Dit is misschien wel de belangrijkste boodschap die ik bezoekers gedurende de tour mee wil geven. 

Welke veranderingen heeft de BTB25 binnen Vinte Vinte (WOW) teweeggebracht? 

Om eerlijk te zijn, de BTB25 heeft geen echte veranderingen teweeggebracht. Waarom? We hebben het nooit anders gedaan, haha. De stap van het handmatig verpakken hebben we overgeslagen. De machine is al aangeschaft voordat er ook maar een reep verkocht was.

Tijdens een bezoek aan Chocoa in Amsterdam zag ik de BTB25 voor het eerst en was direct gecharmeerd van het formaat bereik van de machine. In ons assortiment hebben we namelijk producten van 50g, 25g, 9g en 6g. Met de BTB25 hebben we een verpakkingsoplossing die het gehele assortiment kan verpakken. Er is daarna ook eigenlijk geen tijd meer besteed aan het zoeken naar alternatieven, ik wist het zeker, dit is de juiste machine. Naast het formaat bereik was ik direct gecharmeerd van de machine door zijn grootte. We hebben in onze fabriek erg weinig ruimte, en de BTB25 is zeer compact. We zijn blij een machine te hebben gevonden die perfect aansluit op onze product-range en productieruimte.