maandag 26 april 2021

Success stories: Jonathan Chapman (Raw Halo)

Bijgewerkt: woensdag 21 juli 2021

Het verhaal van Jonathan Chapman en zijn partner Meg Haggar is er een om jaloers van te worden. Twee jonge ondernemers die de chocoladewereld hebben bestormd met biologische, raw chocolade gemaakt van ethisch verantwoorde en plantaardige ingrediënten. Benieuwd naar het verhaal achter RAW Halo?

Het begon allemaal in 2012, toen Meg erachter kwam dat er geen chocolade werd gemaakt die paste binnen haar veganistische dieet. Dit stimuleerde Meg om zelf veganistische- kwaliteitschocolade te maken vanuit haar eigen keuken. Meg’s chocolade viel enorm in de smaak en Raw Halo werd opgericht. Al snel bleek dat er een extra paar handen nodig was en zodoende sloot partner Jonathan zich aan. Twee jaar later richtte ‘power-couple’ Raw Halo op. Sindsdien is het hard gegaan...

Het produceren en verpakken van de chocolade wordt inmiddels volledig uitbesteed aan een re-integratiebedrijf in Nederland genaamd DZB Leiden. Hier worden jaarlijks ruim 1 miljoen repen geproduceerd en verpakt door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. In hun verpakhal staat onze BTB25, waarin is geïnvesteerd door DZB Leiden zelf. Raw Halo heeft daardoor enkel hoeven investeren in een formaatset. Een mooi voorbeeld van de sharing economy.

Wat is jullie signatuur chocoladereep? En hoe is deze verpakt?
Onze signatuur chocoladereep is tegelijkertijd mijn favoriete reep. Iedere dag eet ik er wel een van: de mylk-vanilla. Deze reep is ontstaan als zuivelvrij alternatief voor melkchocolade. In plaats van zuivel gebruiken we geroomde cocos en lacuma poeder. Dit maakt onze veganistische chocolade heerlijk zacht en romig, zonder toevoeging van zuivel.

De reep is verpakt in twee lagen materiaal: goud bedrukte folie en een papieren wikkel (FSC gecertificeerd). Zoals bij al onze repen is er gebruikt gemaakt van een opvallende kleurencombinatie voor het design van de reep. De verpakking is lila met een paarse opdruk en enkele gouden details. Al onze verpakkingen zijn volledig recyclebaar en plasticvrij.

Welke reep heeft de mooiste verpakking?
Dat is voor mij, alweer, de ‘mylk-vanilla’ reep, haha! Ik vind de kleurencombinatie van deze reep super. Maar dat vind ik eigenlijk van al onze verpakkingen. Kijkend naar andere premium chocolademerken, dan spreekt de verpakking van Green and Black me zeer aan. Net als de meeste premium chocolade in het Verenigd Koninkrijk, worden Green and Black’s repen verpakt in een donkere, maar chique verpakking. Green and Black is marktleider en lijkt dus zeer geslaagd te zijn in het bereiken van de juiste doelgroep. Wij wilden hetzelfde bereiken, maar dan met vegan chocolade.

Om ons te differentiëren van het bestaande aanbod hebben we daarom zeer bewust gekozen voor kleurrijke verpakkingen. Elke smaak heeft een unieke kleur, wat zorgt voor een regenboog aan kleuren in de schappen. Vegan chocolade verpakt in strakke, kleurrijke verpakkingen valt zeer in de smaak bij de jongere, bewuste consument.

Hoe houdt Raw Halo zich bezig met duurzaamheid/duurzaam produceren?
We willen een positieve impact hebben op de mensen en de wereld, dat is zeer belangrijk voor ons. Naast dat onze verpakking volledig recyclebaar is, worden voor onze raw chocolade enkel plantaardige ingrediënten gebruikt. Alles is ook fairly-traded: de cacao wordt geproduceerd door een aantal kleine boeren in Peru, terwijl de kokossuiker uit Indonesië komt. Voor de hoge kwaliteit cacao in onze chocolade betalen we een premium prijs, maar dit hebben we er graag voor over.

Welke veranderingen heeft de BTB25 binnen Raw Halo teweeggebracht?
We begonnen met het verpakken van onze repen in flowwrap (mix van plastic en aluminium, en dus niet recyclebaar), die we vervolgens handmatig in een kartonnen box schoven. Ook al ging het toen om kleine(re) volumes, handmatig verpakken is een duur en tijdrovend proces. Het verpakken was een bottleneck is ons productieproces dat onze groei hinderde. We wilden deze bottleneck elimineren en duurzaam gaan verpakken.
In onze zoektocht naar een verpakkingsoplossing werd duidelijk dat er geen verpakkingsoplossing gericht was op chocoladebedrijven van onze grootte. De aangeboden machines waren te groot, te duur en vereiste te veel getraind personeel. Tot we jullie machine tegenkwamen. Met de BTB25 werd het mogelijk duurzaam te gaan verpakken en de bottleneck in het productieproces te elimineren. Ons gehele aanbod aan repen (22g, 35g en 75g) wordt verpakt met de BTB25.
Geïnspireerd door het succesverhaal van Jonathan en Meg? Of wil je gewoon wat heerlijke vegan chocolade bestellen? Bezoek Raw Halo’s website hier