donderdag 12 november 2020

Success stories: Hans Mekking (Urban Cacao)

Bijgewerkt: maandag 15 november 2021

Hans Mekking, eigenaar van Urban Cacao, maakt sinds 2014 “de lekkerste chocolade van de stad” in hartje Amsterdam. De artisanale chocoladeproducent staat bekend om zijn rijke assortiment tabletten gemengd met verschillende ingrediënten. Elke unieke smaak verdient volgens Hans een unieke verpakking met volledig eigen design.  
 
Sinds 2018 zijn wij (Lareka) trotse partner van Urban Cacao. In deze prachtig ingerichte open werkplaats (400m2) kun je terecht voor een demonstratie van de Lareka BTB25 verpakkingsmachine. Alle chocolatiers die via Lareka een bezoek hebben gebracht aan Urban Cacao zijn lovend over Hans, zijn chocolade en Urban Cacao. In de eerste editie van ‘success stories’ beantwoordt Hans vier vragen met betrekking tot chocolade en verpakkingen. 

1) Wat is jouw signatuur chocolade tablet? En hoe is deze verpakt?
Onze best verkochte tablet is de ‘Melkchocolade - Caramel, Stroopwafel’. Deze is verpakt in pergamijn papier en een Delfts Blauwe papieren wikkel met karakteristieke Urban Cacao sticker aan de voorkant. Kenmerkend voor onze verpakkingen zijn de opvallende kleuren(combinaties) en karakteristieke Nederlandse afbeeldingen die op speelse manier worden weergegeven.  

Bij ons wordt 70%-80% geproduceerd voor private label: Schiphol, hotels, restaurants en musea. Al deze klanten willen een uniek design dat past bij hun merk. Elke klant, net als elke smaak, heeft bij ons dus een unieke verpakking. Alle designs worden bedacht in samenwerking met onze creatieve externe partner. Zo ook het design van de Van Gogh collectie. In samenwerking met het Van Gogh museum hebben we een drietal repen ontwikkeld, inclusief unieke verpakking, geïnspireerd op het werk van de kunstenaar.  
 

2) Welke tablet heeft de mooiste verpakking? 
Sinds kort hebben we een nieuw merk, WOW Cacao (private label). Deze repen zijn ontworpen door ‘onze’ designer in samenwerking met de klant. De verpakkingen zijn kleurrijk, abstract en strak. Heel mooi! Dit piepjonge merk wordt voornamelijk verkocht in gemakswinkels. 

Een totaal ander design met een rustig patroon en karakteristieke sticker is er ontworpen voor woonwinkel Dille & Kamille. Zij hebben hun eigen wikkels met eenvoudig design en zachte kleuren. Ook dit heeft zijn charmes.  

3) Hoe houdt Urban Cacao zich bezig met duurzaamheid/duurzaam produceren? 
Naast dat onze verpakkingsmaterialen duurzaam zijn (pergamijn en papier), transporteren we al onze producten duurzaam. Binnen regio Amsterdam wordt het meeste transport zelfs gedaan met de fiets! Ook buiten Amsterdam transporteren we duurzaam door middel van elektrisch transport.  

Duurzaam produceren doen we ook zeker. We werken enkel met natuurlijke en eerlijk geproduceerde ingrediënten. De selectie van onze ingrediënten is erg streng. Kwaliteit, oorsprong en duurzaamheid zijn hierin doorslaggevend. Je kunt dus wel zeggen dat de duurzaamheid van het bedrijf hoog in het vaandel staat. 

4) Welke veranderingen heeft de BTB25 binnen Urban Cacao teweeggebracht? 
We hebben het volume enorm kunnen opschroeven. Alles werd voorheen met de hand verpakt. Vijf dames verpakken dag in dag uit repen totdat hun handen er pijn van deden. Per persoon werden er per uur zo’n 60 repen verpakt. Handmatig verpakken is arbeidsintensief werk met een lage output. Met de aanschaf van jullie verpakkingsmachine is de output enorm gestegen. We verpakken nu ruim 1000 repen per uur. Sneller en secuurder. De machine wordt geopereerd door twee dames; een voor de invoer van de repen en een voor de uitvoer. Door het verpakken te automatiseren is natuurlijk ook de kostprijs van onze producten flink gedaald. Hierdoor kunnen we onze producten prijstechnisch interessanter aanbieden. De verpakkingsmachine heeft dus echt bijgedragen aan het succes van onze firma! 

Geïnspireerd door de ‘Success Story’ van Hans? 
Meer informatie over Hans en Urban Cacao vind je op hun website